Ilustrační obrázek

Adresa

Stadion Václava Sajfrta (dříve Spartak Kbely)
Železnobrodská 961 / 4a
19700 Praha

Údaje o stadionu

Kapacita: 3 500
Povrch: přírodní tráva
Světlomety k dispozici: ano
Výsledková tabule: ano
Kvalitní ozvučení

www.spartak-kbely.cz/

HISTORIE

KBELSKÝ STADION NESE JMÉNO VÁCLAVA SAJFRTA

Jak šel čas se sportovním areálem Spartak Kbely.
Nyní Stadion Václava Sajfrta, a to jméno si dobře zapamatujte, ještě se k němu vrátíme.

Něco málo z historie:
První hřiště, které fotbalový klub získal od tehdejšího velitelství letiště, mél před Lidovým domem. V roce 1934, kdy měl klub již 140 členů (nejen fotbalistů), se
stěhuje na nové hřiště – někam do míst poblíž hospody „V zátiší“, známější pod názvem „U Trantů“. Druhé hřiště však bylo později rozparcelováno, tak klub byl nucen najít jiný pozemek.
Datoval se rok 1942, kdy na tehdejší poměry vzniklo velmi moderní hřiště v místech, kde hrajeme domácí zápasy dodnes.
Začínají nejslavnější chvíle A.F.K. Kbely. V roce 1955 vykopáváme l.A třídu, po sezoně 1957/58 postupujeme do divize (přebor tehdy neexistoval). V roce 1960 končíme na 2. místě, což znamená historický postup do 2. ligy. V roce 1961 k nám jezdí odehrát zápasy takové týmy jako Teplice, Plzeň, Liberec, Ústí nad Labem, Most, Děčín, a další. Tato skutečnost trvá bohužel pouze jednu sezonu. Nádherně se vzpomíná na tehdejší návštěvy – na zápasy domácích „černobílých“ chodí tisíce lidí, na zápase s Teplicemi bylo napočítáno lidí dokonce 3000.

– Byla to krásná a nezapomenutelná doba, vzpomínají nejznámější hráči fotbalového klubu např:
• Arnošt Pazdera – hráč Sparty Praha a reprezentant Československa
• Jiří Samec – asi nejlepší hráč a střelec v historii A.FK. Kbely
• Ladislav Zalužanský – který patřil do kádru pražské Slavie

Postupem času se areál měnil k nepoznání. Kdo si ještě vzpomene, na největší škvárové hřiště s pruhem trávy, nebo velkou tribunu pro 250 diváků. Nechybělo ani kluziště, hřiště na nohejbal, hřiště pro pozemní hokej, kabiny, hospoda a jiné aktivity.
Hřiště udržoval žlutý bagr s lžící a radlicí. Všichni pamětníci si jistě vzpomenou na zažranou škváru v nohách a prach v očích.

  • Postupem doby
    12. srpna 2000 byla slavnostně otevřena travnatá hrací plocha s umělým zavlažováním
    byla postavena nová tribuna
    vzniklo další hřiště s umělým povrchem včetně osvětlení
    vybudovalo se i malé hřiště na „Hanspaulku“
    vznikly nové kabiny, sprchy včetně veškerého zázemí se sportovním klubem
    vzniklo příjemné venkovní sezení s grilem včetně dětského koutku
    areál nesoucí název „Stadion Václava Sajfrta, Teamstore Arena“ je celý kvalitně ozvučen
    slouží i velká světelná výsledková tabule
    u areálu je celkem prostorné parkoviště
    V plánu jsou další vylepšení, vše ovšem záleží na dosažitelných finančních zdrojích.

A tak šel čas s naším sportovním areálem. Na rekonstrukci sportovního areálu měli podíl lidé, kteří měli srdce a vztah ke sportu a hlavně k naší MČ Kbely. Lidé, kteří chtěli přepsat dějiny sportu ve Kbelích. Pánové jako Václav Sajfrt, Jiří Kačmařík a současný starosta MČ Praha 19 Pavel Žďárský.

Kde vůbec vznikla myšlenka?
„Jednou si to takhle na hřiště štrádoval starosta Pavel Žďárský a v tom obrovském areálu vidí jednoho člověka, který kartáčem brousí vrata. Říká mu co děláš, vždyť na tom necháš ruce. V tom mu velký člověk, malého růstu odpoví:
já vím, bolí to, ale někdo to udělat musí. Pavel Žďárský mu odpoví: Přijď v pondělí na úřad, něco s tím provedeme. Václav Sajfrt se na úřad v pondělí opravdu dostavil a tím odstartovala přestavba kbelského areálu.
Václav Sajfrt byl opravdu veliký člověk. Byl to bojovník a pracant. Miloval fotbal a práci kolem areálu. Byl to jeho sen a práce ho bavila. Byl zarputilý a tvrdohlavý, jak říká jeho manželka Jitka“.

VZPOMÍNKA NA VÁCLAVA SAJFRTA

Koncem února si připomeneme smutné výročí, kdy jsme se rozloučili s dlouholetým předsedou, funkcionářem, výborným fotbalistou, ale hlavně prima kamarádem, panem Václavem Sajfrtem.
Narodil se 7. května 1958 v Praze v Břevnově, se kterým spojil stejně jako jeho otec své fotbalové zážitky. Málokdo ví, že Venda byl i velmi talentovaný hokejista (Bohemians Praha), ale nakonec se rozhodl pro kopanou.
V roce 1984 se přistěhoval do Kbel a hned pokračoval ve své sportovní kariéře za Spartak Kbely. Po čase se začal stále více zapojovat do funkcionářské práce a je jeho velkou zásluhou, že je kbelský fotbal tak úspěšný. Za jeho působení ve vedení klubu se areál změnil k nepoznání. Společně s MÚ realizoval sen všech generací kbelských hráčů, zavlažované travnaté hřiště, slavnostně otevřené v roce 2000.
Svou pozici stopera na hřišti moc neopouštěl, ale všichni budeme vždy vzpomínat na situace, když Venda vytáhl své trenky co nejvýše, tak bylo zle. Se slovy: „Pane rozhodčí, balon!“ a s pověstnou gestikulací bezpečně trefil míč nebo soupeře, jiná možnost nebyla. Také za to býval velice často odměňován nepopulární červenou kartou.
Nejenom za tuto fotbalovou činnost, ale za celý jeho život, se sportovci ve Kbelích rozhodli, že tento areál si zaslouží nést jeho jméno „Stadion Václava Sajfrta“.

VENDO DĚKUJEME!

Text převzat ze stránek Spartak-Kbely